рада, що ви завітали

! Сьогодні

понеділок, 3 жовтня 2016 р.

Сценарій
 конкурсу професійної майстерності бібліотечних
   працівників  Коростишівського району 
«Бібліопані- 2016»

Ведучий: Дорогі друзі! Сьогодні в нашій бібліотеці свято. Великий художник, гуманіст, учений, письменник і громадський діяч Микола Реріх писав, що кожний бібліотекар – це перший провісник чарівності та краси. Саме він з мертвих полиць добуває слово для просвіти духу. Ніякі каталоги не зможуть замінити бібліотекаря.
            Сьогодні, коли бібліотеки стрімко змінюються, стають сучасними закладами для навчання, спілкування, творчого розвитку людей, надзвичайно актуальним є питання привернення уваги громади до цих позитивних змін.
            Коростишівська центральна районна бібліотека поставила за мету виявлення в бібліотечному середовищі талановитих, креативних і професійно підготовлених фахівців, які вже сьогодні впливають на інноваційний розвиток бібліотек , престижу бібліотечної  професії і формування позитивного іміджу бібліотекаря.
 Саме тому цього року був оголошений конкурс «Бібліопані-2016» для  бібліотекарів, організований у рамках підготовки до святкування Всеукраїнського дня бібліотек за підтримки  державної районної адміністрації та громадських організацій.
Вед. Так давайте дружніми оплесками привітаємо самих найерудованіших, найкмітливіших, учасників  конкурсу! (знайомство з учасниками)
Ось вони, наші учасниці, які сьогодні покажуть  свої різносторонні творчі здібності, ерудицію, креативність, кмітливість. І будуть боротись за звання Бібліопані-2016».
Вед. І нам ніяк , не обійтись без справедливого, тактичного , ерудованого журі.
Хмельова  Олена  Леонідівна         -    голова  журі, начальник відділу культури
Порхун  Людмила Василівна         -    заст.голови  журі, директор ЦРБ

Члени журі :
Хомяк Людмила Олександрівна       гол.спеціаліст відділу культури
Неділько Лариса Анатоліївна       -     пров.методист районної бібліотека;
Жовнерчук Олена Михайлівна   -      зав.методичним центром відділу культури

Вед . Журі буде оцінювати відповідність конкурсних завдань, високий рівень професіоналізму, ерудованість, правильність відповідей, оригінальність творчих рішень. Система оцінок за кожне завдання від 0 до 5 балів. Журі у бойовій готовності, глядачі в нетерпінні, учасники у хвилюванні, ведуча у радісному передчутті конкурсу

Вед.  І так, конкурсантам пропонується провести жеребкування і   визначити  порядковий номер  участі у конкурсі.
Ведучий: Мабуть, найголовніше, щоб бібліотекар був професіоналом, справжнім знавцем своєї справи. Тож, шановні наші учасники, переходимо до конкурсних завдань. Однією з важливих рис професійної майстерності бібліотекаря є вміння зацікавити користувача книгою, коротко і цікаво розповісти про бібліотеку, її фонд, можливі послуги. Саме це й спробують зробити зараз наші конкурсанти.
Перше завдання передбачає виявлення вміння бібліотекаря створити рекламу своєї бібліотеки, відділу.
Слово конкурсантам.
Вед. Учасники конкурсу успішно справилися з виконання першого завдання. А поки журі підведе підсумки        музична пауза.
Ведуча. Людмила Василівно, так, як ви директор бібліотек району, перша оцінка ваша….
 Ведучий: Від ерудиції, таланту, винахідливості та духовного багатства бібліотекаря великою мірою залежить, чи зародиться любов до книги у користувачів.
Тож другим завданням є написання буриме. Це слово походить від французького bouts-rimеs – «римовані закінчення». Суть конкурсу полягає у створенні віршів на задані рими. Рими для бібліотечного буриме:...День бібліотек, ...свято, ...лелек, ...завзято, ...книжок, ...багато, ...стежок, ...розпочато.
Виступ  конкурсантів.
Надається слово журі.
Ведуча: Робота бібліотекаря це не тільки книги, картотеки, каталоги, та найбільше чим пишається бібліотека нині – це нашим читачем. Бо в центрі уваги бібліотекаря завжди був, є і буде користувач, його запити, інтереси. Тож переходимо до наступного конкурсу «Оціни ситуацію»
(учасники по черзі зачитують ситуації і відповідають на питання)
Оцінка журі.
Ведуча:
Олесь Гончар писав: «Ріднити людей з книгою, відкривати їм красу й силу слова – що може бути достойнішим?». Бібліотекар – не просто службовець, який стежить за тим, щоб усі книги стояли на полицях, він насамперед їх популяризатор.
Ведуча . Переходимо до наступного професійного конкурсу, презентація книги і які форми роботи можна було б зробити з даною книгою, уміння, бажання, винахідливість потрібно мати бібліотечним працівникам, які працюють з книгою. Підготовка до виступу 5-7 хв.
Виступ учасників,  оцінки  журі.
Ведучий: Третій конкурс – домашнє завдання. Наші учасники заздалегідь підібрали уривки з художніх прозових творів та віршів,
Виступ учасників, оцінки  журі.
Ведуча: Бліц-опитування
Вед .  Ми даємо час судійській колегії для підсумків проведення  бліц- опитування і підведення підсумків нашого конкурсу. А в цей час давайте всі разом згадаємо      (конкурс з  аудиторією)
Пропонуємо вам закінчити знайомі вірші і назвати автора.
1.     Учітесь, читайте, чужому навчайтесь і свого не цурайтесь
           (бо хто матір забуває, того Бог карає)      Шевченко
2.     Так ніхто не кохав. Через тисячі літ            
(лиш приходить подібне кохання).        Сосюра
3.     На майдані, біля церкви революція іде         
(Хай чабан, усі гукнули, за отамана буде) Сосюра
4.     Рідна мати моя, ти ночей не доспала,
Ти водила мене у поля край села,
(І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала,
І рушник вишиваний на щастя дала.
)     Малишко
5.     Виростеш ти, сину, вирушиш в дорогу,
Виростуть з тобою приспані тривоги.
За тобою завше будуть мандрувати
Очі материнські і білява хата.            Симоненко
6.     Ні, я жива, я вічно буду жити,
(Я в серці маю те, що не вмирає)    ( Українка)
7.     Ой ти, дівчино, з горіха зерня,
Чом твоє серденько – колюче терня?
(Чом твої устонька – тиха молитва,
А твоє слово остре, як бритва?
)     Франко
Вед.: Тож переходимо до четвертого домашнього завдання «Українська кухня» Українська кухня  має свою давню історію та славиться різноманітністю, нараховує сотні рецептів: борщі й пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печені та напої з фруктів і меду, відомі далеко за межами України. Запрошуємо конкурсантів презентувати свої кулінарні здібності.
Оцінки  журі.
Вед.   Щире спасибі всім конкурсантам. Звичайно, конкурс – на те і є конкурсом,  щоб визначати  переможця. Але всі ми побачили,  що кожна із учасниць  доклала  чимало  зусиль,  щоб  показати  себе  обізнаним  фахівцем своєї  справи.  Безперечно,  професійні  змагання  є  якраз  і  мають  мету: золотим  перевеслом  слів щирої  поваги,  шани  пов’язати  тих,  хто  вартує низького  доземного  поклону  за свою  працю,  за  потужний  творчий  політ думок  і  отой  невгасимий  вогонь  любові  до своєї  професії , що  палає  у ваших серцях.


Слово журі і підведення підсумків нашого конкурсу.

Немає коментарів:

Дописати коментар