рада, що ви завітали

! Сьогодні

четвер, 12 червня 2014 р.

Бесіда-застереження: "Щоб літо було безпечним".



12 червня 2014 в дитячій бібліотеці було проведено Бесіду-застереження для вихованців пришкільного табору «Капітошка» ЗОШ №3


Щоб літо було безпечним.
Ведуча 1.      Доброго дня всім присутнім! Ось і розпочалися літні канікули – найдовші і найулюбленіші для вас. Ви більше свого часу будете проводити вдома, на вулиці, біля річки, у лісі. А щоб ваш відпочинок був безпечний, слід пам’ятати деякі життєво важливі правила. Ми вам коротко розповімо, а потім переглянемо мультиплікаційний фільм. Отже розпочинаємо!
Ведуча 2.     Насамперед варто подбати про безпеку вдома. Більше половини електротравм трапляється через дотик чи наближення до пошкоджених  електрод ротів, користуванні зіпсованими вимикачами,   розетками та вимикачами, при  порушенні правил користування електроприладами. Ви, напевно, знаєте, що не можна використовувати в приміщенні  декілька потужних електричних приладів; залишати без нагляду побутову електротехніку (праску, фен ); не торкатися мокрими руками електроприладів, що знаходяться під напругою.
Ведуча 1.  Щоб газ приносив тільки радість і тепло, ви і члени вашої родини повинні знати та дотримуватися вимог правил безпечного використання газу та передбачити наслідки, до  яких веде порушення цих правил.  Не залишайте ввімкненою газову плиту, а якщо у будинку пахне газом ні в якому разі не можна вмикати світло, бо може статися вибух. Потрібно провітрити приміщення і викликати газову службу за номером – 104
Ведуча 2.  Прохолода води нас так приваблює в  літню спеку. Для плавання варто обирати спеціально відведені місця без стрімкої течії. Це має бути пляж, де чергують рятувальники. Найбезпечніше відпочивати біля води у світлу пору доби за безвітряної погоди і температури води  не менше  +18*С. І безумовно під наглядом дорослих.
-      Не можна  купатись у незнайомих місцях. Як народна мудрість каже:» Не знаєш броду, не лізь у воду»
-      Якщо добре ти поїв або довго пролежав на сонечку, то кидатись у воду не можна.
-      На сонечку теж довго лежати не можна, бо ти не просто засмагнеш, а «згориш», тобто твоя шкіра насправді попечеться, а ти можеш отримати
  тепловий або сонячний удар, що дуже небезпечно для здоров’я .
-      Ніколи не стрибай з берега у воду головою вниз, бо там може бути різне коріння, дріт, тощо. Течія у річці може принести що завгодно, а ти не побачиш і вдаришся, а травми у воді можуть бути трагічними.
-         Ніколи не грайся у воді нам глибині, не жартуй, бо вода цього не любить .
Ведуча 1.  Нерідко влітку ясна і спекотна погода змінюється негодою.  Тож необхідно навчитися правильно поводитися під час грози: не ховатися під високі дерева, особливо поодинокі, а також у невеликих спорудах. У жодному разі не бігати і відійти подалі від будь-яких металевих предметів. Особливо потрібно вимкнути мобільний телефон, бо його сигнал здатен притягувати розряд  блискавки. На відкритій місцевості найліпше знайти суху яму чи траншею і сісти, злегка нахиливши голову, щоб не бути вищим за сусідні предмети. Перебуваючи в приміщенні,  потрібно  зачинити усі вікна та двері, триматися  подалі від електроприладів.
Ведуча 2.  Однак частіше причинами  пожеж стають не грози, а дитячі пустощі з вогнем. Ніколи не грайтеся  із сірниками, та не дозволяйте   гратися з ними іншим. Адже вогонь нищить цілі будинки і не рідко у пожежах гинуть діти. Якщо ж у оселі щось спалахнуло, терміново  залиште її і викличте пожежну службу, зателефонувавши за номером 101.  Не намагайтесь самотужки загасити полум’я. Пам’ятайте,  що дим більш  небезпечний ніж сам вогонь. Намагайтеся захистити органи дихання вологими ганчірками. Електроприлади, що горять,  не можна  гасити водою, бо вас може вдарити електричним струмом.
Побачивши людину, на якій горить одяг, накиньте і щільно притисніть до неї покривало  чи іншу цупку тканину.  Якщо ваш одяг спалахнув, лягайте на підлогу і перекочуйтесь, збиваючи  полум’я із себе.
 Не відчиняйте вікно, оскільки з притоком кисню  вогонь  спалахне ще  сильніше. Якщо вихід через двері перекрито вогнем, а ви живете не вище другого поверху, залиште  квартиру через вікно або балкон.
Зателефонувати у пожежну службу можна  з  мобільного  телефону або від сусідів, при цьому  черговому диспетчеру  необхідно чітко вказати:
-         Свою адресу;
-         Місце, де відбувається пожежа (квартира, двір);
-         Що саме горить (меблі, електроприлади);
-         На якому поверсі знаходиться квартира.
Ведуча 1.  Ви всі , напевно, знаєте правила дорожнього руху. Пам’ятайте, що переходити  дорогу  потрібно  дуже уважно. Коли ви переходите вулицю в тому  місці, де є світлофор, необхідно стежити за його сигналом. Ви всі знаєте, що червоне світло – зупинись,  жовте – зачекай,  зелено – можна йти. Якщо світлофора не має – є пішохідний перехід, який називають – зебра.  Обов’язково  ним  скористайтесь. Йти через проїжджу частину слід швидко, але спокійно, не треба бігти. Стримувати тих дітей, які своєю недисциплінованою поведінкою створюють аварійні ситуації на дорогах.
Ведуча 2.  Діти, дехто з вас полюбляє кататися на роликах,  скейті,  самокаті, велосипеді. Якщо ви вийшли на прогулянку  і хочете покататися на роликах, то надіти їх необхідно лише тоді, коли ви прийшли в парк або на спортивний майданчик. У них не  можна їхати по дорозі де пересуваються автомобілі, не слід кататися і по тротуару, тому що так  ви будете заважати  перехожим. Кататися на велосипеді чи самокаті дітям дозволяється тільки в парку або на стадіоні. А їхати по дорозі самостійно можна лише після того, як вам виповниться 14 років.
Ведуча 1.  Деякі  діти люблять показувати своє вміння кататися  на велосипеді, не тримаючись за кермо, або  ж знімаючи ноги з педалей. Це дуже небезпечно , як для життя самого велосипедиста, так  і для оточуючих, оскільки дуже складно зупинитися, якщо перед вами раптово з’являється  людина. Дехто з вас може катати на багажнику свого друга або братика чи сестричку. Цього робити не можна! Адже перевантаженим велосипедом керувати дуже важко і можна впасти не тільки самому, але і упустити свого  пасажира.
Ведуча 2.  Ще одну серйозну загрозу  несе нестримне бажання дітей будь-якого віку пізнавати все нове. Пошуки  пригод можуть завести дітей надто далеко від домівки. Не знаючи місцевості, ви можете заблукати і тоді дуже важко знайти дорогу назад додому. Дуже часто, щоб знайти дитину, яка заблукала, працюють рятувальники і це їм вдається  зробити не за один день, а за декілька. Уявіть собі, як будуть хвилюватися за вас ваші рідні.  Тож краще  гратися біля своєї домівки і ви завжди будете у безпеці!.
 А зараз для кращого засвоєння всіх тих правил про які ми з вами говорили ми переглянемо мультиплікаційний фільм.
(Перегляд мультфільму)
Ведуча 1.  Отже, діти, пам’ятайте  і дотримуйтесь правил безпеки! А  ми вам бажаємо весело і цікаво провести літні канікули, і здоровими  і неушкодженими приступили  до наступного навчального року. На все добре і дякуємо вам за увагу!.









Немає коментарів:

Дописати коментар