рада, що ви завітали

! Сьогодні

четвер, 30 серпня 2018 р.


Бібліотека і громада : рух назустріч

           
                Протягом травня – червня  2018 року  користувачі Коростишівської публічної  бібліотеки, та бібліотеки для юнацтва  брали участь у Всеукраїнському соціологічному дослідженні «Бібліотека і громада: рух назустріч», яке проводить Державна бібліотека України для юнацтва. Районний етап дослідження відбувався методом анкетного опитування. В анкетуванні брали участь респонденти віком від 14 до 35 років і старше, це учні   старших класів загальноосвітніх закладів,  студенти педагогічного коледжу та працююча молодь,  і старше. Молоді люди мали можливість висловити свої думки про значення бібліотеки для населення, рівень задоволення користувачів якістю бібліотечного обслуговування та як покращити  співпрацю між бібліотекою та громадою.
В опитуванні взяло участь 43
респондентів.
 Щиро дякуємо усім, хто брав участь у опитуванні. Ваша думка для нас дуже важлива! Особлива подяка за готовність допомогти і підтримати свою бібліотеку.
Отже, на думку респондентів  22/ 54,2%   вважає, що бібліотека в громаді є центром інформації та знань,   15/ 34,9%;  - центром культурного життя, 2/ 4,6% користувачів вважають бібліотеку – місцем проведення вільного часу, а також ваш варіант- центр проведення  дозвілля та просвітницької роботи – 4/ 9,3%
 Після підпорядкування бібліотеки ОТГ, 32/ 74,4%   вважають, що якість обслуговування поліпшилася.  Звичайно,  у бібліотеках відбулися певні зміни : покращилась матеріально- технічна база (проведено ремонти, оновлення інтер’єра приміщення , збільшилась кількість періодичних видань та нових надходжень літератури українських сучасних  авторів  завдяки благодійному фонду «Бібліотечна країна» , та участі у акції «Подаруй бібліотеці книгу!».
 Майже всі респонденти є користувачами бібліотек міста, тому беруть певну участь в житті бібліотеки: 43/100 - постійно відвідують бібліотеку; 16/37,2% беруть участь в масових заходах і тільки 3/7% відповіли “ні”.
Стосовно питання, що влаштовує і не влаштовує в роботі бібліотеки, переважна більшість користувачів схиляються до думки, що все влаштовує

Варіанти
Влаштовує
Не влаштовує
Робочий час
38/88,4%

Інтер’єр
31/72,1%

Документні фонди
33/76,7%

Професійні якості бібліотекаря
43/100%

Ставлення працівників бібліотеки до користувачів
43/100%


Про проблеми бібліотеки в зв’язку з її переходом у підпорядкування ОТГ  100% респондентів відповіли – не цікавляться цим  питанням.  
 «Чим на Вашу думку, бібліотека може допомогти громаді?» 
 Відповіли так: надання інформаційних послуг , інформаційною та  дозвіллево  - просвітницькою діяльністю, надання інформації на місці та в місцевій пресі -    29/67,4% ; важко відповісти -  14/32,6%.
На питання «Чи готові Ви допомогти щось змінити на краще в бібліотеці?».  
  20/46,5%  - стати активним користувачем і залучати до бібліотеки друзів;
  16/37,2%   -   брати участь у масових заходах, дарувати книги;
  2/4,7%   -  важко відповісти;
  5/11,6%  - не готові до змін

Таким чином, є надія і сподівання, що бібліотеки і надалі будуть тісно співпрацювати з громадою, а керівні органи ОТГ будуть в свою чергу сприяти розвитку і забезпеченню новим сучасним обладнанням, поповненням фондів, ремонтом приміщень книгозбірень.


 Провідний методист                                       Л.А.Неділько

Немає коментарів:

Дописати коментар