рада, що ви завітали

! Сьогодні

четвер, 30 липня 2015 р.

Досвід роботи з ВПО

Досвід роботи Коростишівської центральної бібліотеки з вимушено-переселеними особами
Сьогодні події, які відбуваються в нашій країні болять кожному свідомому українцю  і бібліотекарі не стоять осторонь і розуміють, що бібліотеки  сьогодні повинні бути центром допомоги і підтримки, які наразі так потрібні.
Сьогодні на території  Коростишівського району проживає 507 чол. , у т.ч. в місті  - 260  вимушено-переселених осіб. Одним із перших завдань нашої бібліотеки було донесення інформації ,  про  надання бібліотечних  послуг  та запрошення їх до бібліотеки.
Станом на 01.07.2015року  районна бібліотека обслуговує близько 55 користувачів ВПО, наша бібліотека надає такі послуги:
-безкоштовне користування інтернет-центром;
-копіювання та друк інформації ;
 - користування  Skype;
  -допомога у придбанні товарів;
-замовлення квитків на потяг, автобуси, літак;
 - пошук близьких, отримання корисної інформації :адреси надання гуманітарної допомоги, оренда житла.
При першому візиті до бібліотеки ми працюємо з кожною особою індивідуально, знайомимо з бібліотекою, переліком бібліотечних послуг, наголошуючи на безкоштовність надання послуг, знайомимо з книжковим фондом та з переліком періодичних видань і розповідаємо про найближчі заходи, які відбудуться в бібліотеці і запрошуємо відвідати їх. Також надаємо інформацію про інфраструктуру нашого району, про найближчі заклади та їх послуги.
Індивідуальний  підхід до читача з особливим статусом дає нам змогу дізнатися чим цікавиться ця людина, що читала, і чи буде вона відвідувати наш заклад.
Серед читачів – переселенців   нашої бібліотеки  є журналісти, інженер- конструктор, програміст, пенсіонери, діти та безробітні. 
Наприклад: читач Рожкова В.Г.-  журналіст за фахом  вже більше року щоденно  користується  Інтернет - центром для професійної діяльності - пише статті сільськогосподарської тематики і відправляє їх в редакції періодичних видань за що отримує заробітну плату. Читач  Воскобойніков І.В –  інженер- конструктор також працює в Інтернет-мережі над математичними розрахунками та технічним кресленням, за що  отримує  кошти. Читач Кравченко В.І. - програміст,  працює над створенням нових програм і надає допомогу у володінні комп’ютерною грамотністю серед читачів - ВПО.




З великим задоволенням дітки ВПО відвідують дитячу бібліотеку та бібліотеку для юнацтва де працюють клуби за інтересами: «Невтомні рученята», та «Коло корисного дозвілля». Щосереди проводяться майстер –класи з бісероплетіння, орігамі,  вироби з солоного тіста , тощо.
Бібліотекарі разом з іншими установами і організаціями міста збирають кошти  та продукти, таким чином надають допомогу людям, які опинились в скрутній ситуації.






Немає коментарів:

Дописати коментар